ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΧΟΛΗ "ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"

Μαθήματα ιστορίας του μαρξισμού

 

Ο Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας Αθήνας οργανώνει νέο κύκλο μαθημάτων (συνέχεια του περσινού) Ιστορίας της Επαναστατικής Θεωρίας (του Μαρξισμού).

Τα μαθήματα θα έχουν την εξής μορφή: Διάλεξη με ανάπτυξη της βασικής προβληματικής (εισηγητής αν. καθηγητής φιλοσοφίας Δημήτρης Πατέλης) και την επόμενη εβδομάδα, συλλογικό σεμινάριο βάσει της σχετικής βιβλιογραφίας που θα προτείνεται.

Πρόγραμμα μελέτης της Ιστορίας της Επαναστατικής Θεωρίας (του Μαρξισμού).

Συνοπτική αναφορά στο πλαίσιο και τις βασικές θεματικές των μαθημάτων.

Αναλυτικό πρόγραμμα και βιβλιογραφία.

Παρακολουθήσετε τα μαθήματα ιστορίας του μαρξισμού πατήστε εδώ .

 

Στις συνθήκες της τρίτης βαθύτερης και πιο μακροχρόνιας δομικής κρίσης του παγκόσμιου κεφαλαιοκρατικού συστήματος και του συνακόλουθου εν εξελίξει Γ' Ιμπεριαλιστικού Παγκοσμίου Πολέμου, εγείρεται επιτακτικά το ερώτημα: υπάρχει άραγε διέξοδος για τη σωτηρία της ανθρωπότητας; Η μόνη πραγματική διέξοδος είναι η επαναστατική ενοποίηση της ανθρωπότητας.

Η διέξοδος αυτή απαιτεί σφαιρική, θεωρητική και πρακτική προετοιμασία του υποκειμένου των επικείμενων νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων που κυοφορεί νομοτελώς το παγκόσμιο κεφαλαιοκρατικό σύστημα στην κρίση και στον πόλεμο. Αναγκαίος όρος για αυτή την προετοιμασία είναι η συστηματική κριτική μελέτη, η διαλεκτική-δημιουργική ανάπτυξη, η διάδοση και η πρακτική εφαρμογή της επαναστατικής θεωρίας. Τα παραπάνω είναι ανέφικτα χωρίς τη συστηματική και συγκεκριμένη διερεύνηση της ιστορίας της επαναστατικής θεωρίας, κυρίως στο έργο των θεμελιωτών του μαρξισμού, με τον οποίο δρομολογείται η ανάπτυξη της διαλεκτικής συνθετικής επιστήμης, σε σχετικά αυτοτελή μεν, πλην όμως, οργανικά αλληλένδετα γνωστικά πεδία.

Η μαρξιστική συνθετική επαναστατική θεωρία προέκυψε ιστορικά μέσα από το ερευνητικό και πρακτικό έργο τιτάνων της σκέψης και της δράσης. Ως εκ τούτου, μόνο ιστορικά μπορεί να διαγνωσθεί η ουσία της επαναστατικοποίησης της κοινωνικής θεωρίας, φιλοσοφίας και μεθοδολογίας που επέφερε το έργο των Κ. Μαρξ και Φ. Ένγκελς. Έτσι μπορεί να αναδειχθεί η ιστορική νομοτέλεια που διέπει την κατηγοριακή και εννοιολογική δομή της νόησης στην ερευνητική διαδικασία.

Το καθήκον αυτό δεν είναι ακαδημαϊκό. Πρέπει να ξαναβρούμε το νήμα της αυθεντικής επαναστατικής σκέψης, η απουσία της οποίας οδηγεί μονοσήμαντα σε όλο και πιο τραγικά αποτελέσματα και ήττα. Είναι ζωτικής σημασίας η επιστημονική διερεύνηση της βασικής αρτηρίας της ανάπτυξης της επαναστατικής θεωρίας του μαρξισμού, των ιστορικών όρων και των ορίων του μεγαλειώδους κεκτημένου του, για την περαιτέρω ανάπτυξη της επαναστατικής έρευνας και της θεωρίας, που συνιστά εκ των ων ουκ άνευ όρο για την ανασυγκρότηση του νικηφόρου επαναστατικού κινήματος της εποχής μας και του μέλλοντος.

Η διερεύνηση αυτή δεν μπορεί να είναι γόνιμη και δημιουργική αν ανάγεται σε ακαδημαϊκό αρχειακό σχολαστικισμό, σε δογματικές αγκυλώσεις ή/και σε αναθεωρητικό εκλεκτικισμό, με διάχυση της επαναστατικής θεωρίας σε ποικίλα αστικά, ανορθολογικά κλπ ρεύματα, βάσει συγκυριακών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Δεν μπορεί να εγκλωβίζεται σε αποσπασματικές θεωρήσεις και μεταφυσικές αντιδιαστολές στοιχείων και περιόδων της ιστορικής ανάπτυξης του μαρξισμού (όπως π.χ. η περιβόητη “τομή” μεταξύ νεαρού και ώριμου Μαρξ).

Η διερεύνηση αυτή είναι εφικτή με το βέλτιστο τρόπο από τη σκοπιά της διαλεκτικής ανάπτυξης-άρσης του κεκτημένου του μαρξισμού, υπό το πρίσμα των νέων ερευνητικών και πρακτικών αναγκών της εποχής μας.

ΒΙΚΤΟΡ ΑΛΕΞΕΓΙΕΒΙΤΣ ΒΑΖΙΟΥΛΙΝ

ΤΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΞ (ΛΟΓΙΚΗ ΠΤΥΧΗ)

2020

 

ISBN: 978-960-451-365-9
Χαρτόδετο, σχήμα 14,5x20,5 cm
Σελίδες: 440
Λιανική Τιμή: 18,00 €

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ από τις εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ:

τηλ. 210 3320800, fax 210 3813354,

e-mail: info@sep.gr

www.sep.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κυκλοφόρησε: Το γίγνεσθαι της μεθόδου επιστημονικής έρευνας του Κ. Μαρξ (λογική πτυχή).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ

Κεφάλαιο Ι. ΑΝΤΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Κεφάλαιο ΙΙ. Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΞ

§ 1. Περί των προϋποθέσεων της αρχής της επιστημονικής δραστηριότητας του Κ. Μαρξ. Η γυμναστική έκθεση του Κ. Μαρξ «Σκέψεις ενός εφήβου κατά την επιλογή επαγγέλματος»

§ 2. Περί των προϋποθέσεων της αρχής της επιστημονικής δραστηριότητας του Κ. Μαρξ (συνέχεια). Το γράμμα του Κ. Μαρξ στον πατέρα του από 10 Νοέμβρη 1837

§ 3. Η καθαυτό αρχή της εμφάνισης των προϋποθέσεων της μεθόδου επιστημονικής έρευνας του Κ. Μαρξ. Η μεθοδολογία του Κ. Μαρξ κατά την περίοδο της μετάβασής του στις θέσεις του επαναστατικού δημοκρατισμού. Η διδακτορική διατριβή του Κ. Μαρξ. Η σχέση φιλοσοφίας και πραγματικότητας

§ 4. Η καθαυτό αρχή της εμφάνισης των προϋποθέσεων της μεθόδου επιστημονικής έρευνας του Κ. Μαρξ (συνέχεια). Το επόμενο βήμα από την επιφάνεια, από το φαινόμενο στην ουσία

Α. Η μέθοδος του Κ. Μαρξ την περίοδο της οριστικής μετάβασής του στις επαναστατικές-δημοκρατικές θέσεις. Το άρθρο του Κ. Μαρξ «Παρατηρήσεις για την πρόσφατη πρωσική οδηγία περί λογοκρισίας»

Β. Η μέθοδος του Κ. Μαρξ κατά την περίοδο της ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του επαναστατικού δημοκρατισμού του

α) Το άρθρο του Κ. Μαρξ «Συζητήσεις για την ελευθεροτυπία και τη δημοσίευση των πρακτικών των συζητήσεων της Δίαιτας»

β) Η κριτική που ασκεί ο Κ. Μαρξ στη μεθοδολογική βάση των απόψεων των εκπροσώπων των ηγεμόνων και των ευπατριδών, καθώς επίσης και των Γερμανών αστυπολιτών

Κεφάλαιο ΙΙΙ. Η ΚΑΘΑΥΤΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΞ

§ 1. Πώς ο Κ. Μαρξ προχωρά στην ανάδειξη της πραγματικής σφαίρας της ουσίας (της κοινωνίας) και ταυτόχρονα στην αναγωγή της πραγματικής ουσίας σε μία από τις μορφές εκδήλωσής της. Το άρθρο του Κ. Μαρξ «Συζητήσεις για το νόμο περί υλοκλοπής»

§ 2. Το τελικό στάδιο της αναγωγή από τον Κ. Μαρξ της πραγματικής σφαίρας της ουσίας (της κοινωνίας) στη μορφή εκδήλωσής της. Το άρθρο του Κ. Μαρξ «Δικαίωση του ανταποκριτή από τον Μοζέλα»

Κεφάλαιο IV. Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΞ ΚΑΙ Η ΚΑΘΑΥΤΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΞ

§ 1. Το πρώτο στάδιο της ολοκλήρωσης της εμφάνισης των προϋποθέσεων της μεθόδου επιστημονικής έρευνας του Κ. Μαρξ. Το Χειρόγραφο του 1843 (Συμβολή στην κριτική της εγελιανής φιλοσοφίας του δικαίου)

Α. Η πρώτη φάση της εργασίας του Κ. Μαρξ επί του Χειρογράφου του 1843

Β. Η δεύτερη φάση της εργασίας του Κ. Μαρξ επί του Χειρογράφου του 1843

§ 2. Το δεύτερο και τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της εμφάνισης των προϋποθέσεων της μεθόδου επιστημονικής έρευνας του Κ. Μαρξ. Τα άρθρα του Κ. Μαρξ στη Γερμανογαλλική Επετηρίδα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ΥΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

2020

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή.

Τι είναι ο μαρξισμός; Τι, πως και γιατί ερευνά;

Ιστορική προσέγγιση του γίγνεσθαι της διαλεκτικής-υλιστικής αντίληψης της ιστορίας.

-Εισαγωγικές επισημάνσεις.

-Κριτήρια επιστημονικής περιοδολόγησης του μαρξισμού και γνωσιακή συγκυρία.

-Προϋποθέσεις εμφάνισης του μαρξισμού (υλικές, οργανωτικές, ιδεολογικές και θεωρητικές).

-Εμφάνιση του μαρξισμού. Τα πρώτα έργα των Κ. Μαρξ και Φ. Ένγκελς. (Αρχές δεκαετίας του 1840-1850). Η έναρξη της θεωρητικής και πρακτικής δραστηριότητας του Κ. Μαρξ και του Φ. Ένγκελς. Η μετάβαση από τον ιδεαλισμό στον υλισμό και από επαναστατικές δημοκρατικές θέσεις στον κομμουνισμό (1842 – 1844).

-Η διαμόρφωση του μαρξισμού (1845 – 1848).

-Η ανάπτυξη του μαρξισμού στη βάση της γενίκευσης της εμπειρίας των αστικών δημοκρατικών επαναστάσεων 1848- 1849.

-Η ωριμότητα του μαρξισμού: οικονομικές έρευνες και “Κεφάλαιο”.

-Για τη συμβολή του Β. Ι. Λένιν.

Συνοπτική αναφορά στο κεκτημένο των θεωρητικών θέσεων του ιστορικού υλισμού.

Ο μετά τον Μαρξ μαρξισμός και οι περιπέτειες των επιγόνων…

Αναφορά στο θεωρητικό κεκτημένο του κλασικού μαρξισμού.

α) Η μαρξική πολιτική οικονομία της κεφαλαιοκρατίας

β) Το θεωρητικό κεκτημένο και οι ιστορικοί περιορισμοί της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας

γ) Η πρόγνωση της αταξικής κοινωνίας

Αντί επιλόγου: η αναγκαιότητα διαλεκτικής ανάπτυξης-άρσης του μαρξισμού, μέσω της ανάπτυξης-άρσης του ιστορικού υλισμού. Η Λογική της Ιστορίας.

Βιβλιογραφία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ
ΕΡΕΥΝΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ
 

ISBN: 978-618-5156-63-3
Χαρτόδετο, σχήμα 15,5x23,5 cm
Σελίδες: 536
Λιανική Τιμή: 23,00 €

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ από τις εκδόσεις ΚΨΜ:

τηλ. 210 3813838, fax 210 3839713,

e-mail: info@kapsimi.gr

 

Βιβλιοπαρουσιάσεις:

Χανιά, 17-02-2020

Αθήνα, 04-04-2021

Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα

Κυκλοφόρησε: ΕΡΕΥΝΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ

 

 

Μια πρωτότυπη συνθετική έρευνα

 

 

 

Το βιβλίο αυτό είναι μια πρωτότυπη συνθετική έρευνα. Στόχος του: η ανάδειξη της λογικής της ιστορίας της ερευνητικής και τεχνολογικής δραστηριότητας, εντός της ανάπτυξης της κοινωνίας ως ολότητας∙ η αποκάλυψη των νομοτελειών-τάσεων αυτής της δραστηριότητας στην αντιφατική κλιμάκωση του κοινωνικά και τεχνολογικά διαμεσολαβημένου εξωσωματικού μεταβολισμού-μετασχηματισμού της φύσης. Η εκπόνηση, ανάπτυξη και εφαρμογή καθολικού χαρακτήρα μέσων και τρόπων επενέργειας στη φύση και στην κοινωνία δρομολογεί τεράστιας κλίμακας καταστροφικές-αποδομητικές και δημιουργικές-εποικοδομητικές τάσεις. Η υπαγωγή σε ιδιοτελείς σκοπιμότητες, αντίθετες στη λογική της έρευνας και των πραγματικών αναγκών, οδηγεί στις πρώτες. Οι δεύτερες ωριμάζουν με την καθολικοποίηση-δημιουργική επαναστατικοποίηση των ιδεατών και υλικών όρων αυτού του μετασχηματισμού, γεγονός που συνδέει επιτακτικά τον αγώνα για την επιστημονική αλήθεια με την προοπτική ενοποίησης της ανθρωπότητας.

 

Περιεχόμενα

 

 

Εισαγωγή

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΑΡΙΝΟΣ
Από τη Σοβιετική Ψυχολογία στη λογική της Ιστορίας. Ψυχολογία και Μαρξισμός

 

ISBN: 978-960-499-291-1
Χαρτόδετο, σχήμα 17x24 cm
Σελίδες: 272
Λιανική Τιμή: 18,90 €

Τιμή online: 17,18 €
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ:

τηλ. 210 8222835, fax 210 8222684,

e-mail: info@motibo.com

 

Βιβλιοπαρουσιάσεις:

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κέρκυρα

Κυκλοφόρησε: Από τη Σοβιετική Ψυχολογία στη λογική της Ιστορίας. Ψυχολογία και Μαρξισμός.
 

Aπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

  • Συνδέεται άραγε ο µαρξισµός µε την ψυχολογία;
  • Έχει νόηµα σήµερα ένα βιβλίο για τη σοβιετική ψυχολογία;
  • Από πού προέκυψε και πώς συνδέεται µε τη σοσιαλιστική οικοδόµηση, ποια είναι τα κεκτηµένα, τα όρια και οι ανεπάρκειές της;
  • Έκλεισε άραγε τον κύκλο της ή µήπως επιτεύγµατά της µπορούν να αποτελέσουν γόνιµη βάση σύγχρονων προσεγγίσεων µε προοπτική;
  • Με ποιον τρόπο σχετίζεται η σοβιετική ψυχολογία µε το εγχείρηµα της Λογικής της Ιστορίας;
  • Πώς το µεθοδολογικό και θεωρητικό κεκτηµένο της τελευταίας µπορεί να συµβάλει στην υπέρβαση των ανεπαρκειών της σοβιετικής ψυχολογίας, για την περαιτέρω ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήµης;
  • Ποια είναι η σχέση µεταξύ φύσης και κοινωνίας, βιολογικού και κοινωνικού στον άνθρωπο;
  • Πώς διαµορφώνεται, δοµείται και αναπτύσσεται η προσωπικότητα και πώς συνδέονται οι κοινωνικές νοµοτέλειες µε την ψυχολογία;
  • Μπορεί άραγε η σύγχρονη κεφαλαιοκρατική καθηµερινότητα, µε βάση τα κυρίαρχα ρεύµατα στη φιλοσοφία και την ψυχολογία, να ανοίξει δρόµους µε προοπτικές, να δώσει νόηµα στη ζωή;
  • Είναι άραγε αναγκαία και εφικτή η υπέρβαση των αδιεξόδων της σύγχρονης κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας;

Το παρόν βιβλίο είναι ένα πρωτότυπο εγχείρηµα απάντησης σε αυτά τα κοµβικά ερωτήµατα. Στόχος του είναι να καταδείξει ότι ο αναστοχασµός των επιτευγµάτων και των περιορισµών της σοβιετικής ψυχολογίας, καθώς και η προσπάθεια υπέρβασης των ανεπαρκειών της, στη βάση του θεωρητικού και µεθοδολογικού κεκτηµένου της Λογικής της Ιστορίας, αποτελούν αναγκαίους όρους για τη χάραξη ενός φάσµατος ερευνητικών προγραµµάτων ανάπτυξης της ψυχολογικής επιστήµης, της παιδαγωγίας και συνολικότερα της έρευνας, στην κατεύθυνση της επιστηµονικής θεµελίωσης της προοπτικής του κοινωνικού µετασχηµατισµού, για την επίτευξη της ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας ως όρο της ανάπτυξης της ενοποιηµένης ανθρωπότητας.

 
 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ
Η Οκτωβριανή Επανάσταση και ο πρώιμος σοσιαλισμός στη Λογική της Ιστορίας
Ζητήματα επαναστατικής θεωρίας, μεθοδολογίας και πρακτικής

 

ISBN: 978-618-5156-38-1
Χαρτόδετο, σχήμα 15,5x23,5 cm
Σελίδες: 320
Λιανική Τιμή: 15,00 €
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ από τις εκδόσεις ΚΨΜ:

τηλ. 210 3839711, fax 210-3839713,

e-mail: info@kapsimi.gr

Αφιέρωμα 100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση

 

Βιβλιοπαρουσιάσεις:

Κόρινθος, 29-10-2017

Χανιά, 07-11-2017

Αθήνα, 23-11-2017

Θεσσαλονίκη, 09-12-2017

Κέρκυρα, 02-03-2018

Κερατσίνι, 20-04-2018

Κυκλοφόρησε: Η Οκτωβριανή Επανάσταση και ο πρώιμος σοσιαλισμός στη Λογική της Ιστορίας. Ζητήματα επαναστατικής θεωρίας, μεθοδολογίας και πρακτικής.
 

Τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που... σηματοδοτούνται από τη νίκη και την ήττα της Οκτωβριανής Επανάστασης θα παραμένουν ακατανόητα όσο θεωρούνται ως μεμονωμένα επιμέρους γεγονότα, υπό το πρίσμα της απλής άρνησης της κεφαλαιοκρατίας (αφηρημένου αντικαπιταλισμού), της δογματικής αγιοποίησης ή/και της αναθεωρητικής δαιμονοποίησής τους. Οι ανεπίλυτες τότε αντιφάσεις του πρώιμου σοσιαλισμού, η νίκη της αστικής αντεπανάστασης, η κεφαλαιοκρατική παλινόρθωση και η συνακόλουθη διάλυση του επαναστατικού κινήματος κατέδειξαν τα ιστορικά όρια και τη ζωτική αναγκαιότητα δια λεκτικής ανάπτυξης-άρσης του κλασικού μαρξισμού, μέσω της σύγχρονης μορφής της επαναστατικής θεωρίας που δρομολογεί η Λογική της Ιστορίας.

Αυτή η νέα θεωρία και μεθοδολογία, που προέκυψε αρχικά στη δίνη των αντιφάσεων και της αυτοκριτική του πρώιμου σοσιαλισμού, αποδεικνύει το αναπόφευκτο της νίκης του κομμουνισμού εξοπλίζοντας θετικά και επιθετικά την επαναστατική νεολαία και συνολικά το υποκείμενο των νικηφόρων επαναστάσεων που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του δρόμου που άνοιξε ο Οκτώβρης, στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.
 

Περιέχει κείμενα των:

Bίκτορ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν, Μανόλη Δαφέρμου, Γιώργου Κακαρίνου, Δημήτρη Κούλου, Δημήτρη Πατέλη
 
Πίνακας περιεχομένων:
Πρόλογος
1. Μόνο επιστημονικά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του κομμουνισμού. (Βίκτορ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν)
2. Να αναστοχαστούμε τη σύγχρονη εποχή (Βίκτορ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν)
3. Για τον πρώιμο σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ, τη γραφειοκρατία και τις περί «κρατικού καπιταλισμού» απόψεις. (Βίκτορ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν)
4. Εκ νέου περί της διαλεκτικής άρσης του μαρξισμού (Βίκτορ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν)
5. Περί των πρώιμων και ύστερων σοσιαλιστικών επαναστάσεων και περί του υποκειμένου τους. Για τη σημασία των Ομίλων Επαναστατικής Θεωρίας. (Βίκτορ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν)
6. Η ιστορική σημασία της Οκτωβριανής επανάστασης και του πρώιμου σοσιαλισμού. Η επαναστατικοποίηση της θεωρίας ως όρος για τις επερχόμενες νικηφόρες επαναστάσεις (Δημήτρης Πατέλης)
7. Ένας αιώνας μετά την Οκτωβριανή επανάσταση: επιστροφή στο μέλλον (Μανόλης Δαφέρμος)
8. Η διαδικασία ανάπτυξης του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής και οι αντιφάσεις του πρώιμου σοσιαλισμού. Μια προσέγγιση υπό το πρίσμα της Λογικής της Ιστορίας (Δημήτρης Κούλος)
9. Στοχασμοί για τη σχέση διαλεκτικής και κοινωνικής επανάστασης (Μανόλης Δαφέρμος)
10. Οκτωβριανή επανάσταση και κοινωνικές επιστήμες: η περίπτωση της σοβιετικής ψυχολογίας (Γιώργος Κακαρίνος).

 

 

 

 

 

10 απλά μαθήματα Σύγχρονης Επαναστατικής Θεωρίας.

Κλασικός μαρξισμός και Λογική της Ιστορίας

 

 

Ο Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας Αθήνας διοργανώνει κύκλο ανοικτών εκδηλώσεων με θέμα:

«10 απλά μαθήματα Σύγχρονης Επαναστατικής Θεωρίας. Κλασικός μαρξισμός και Λογική της Ιστορίας».

Εισηγητής αν. Καθ. Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρης Πατέλης.

 

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Πέμπτη, ώρα 18:00, αρχής γενομένης από 22 Οκτωβρίου 2015, στο αμφιθέατρο Μ318 της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. - τ. πτέρυγα των Ηλεκτρολόγων προς την οδό Μπουμπουλίνας, 3ος όρ. (είσοδος από οδό Στουρνάρη).

 

Τα μαθήματα απευθύνονται σε όσους/-ες ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη επαναστατική θεωρία ως αναγκαίο όρο διάγνωσης της δομής και της ιστορίας της κοινωνίας ως ολότητας και των προοπτικών της, για τη θεμελίωση του νικηφόρου επαναστατικού κινήματος.

Θερμή παράκληση: η προσέλευση να γίνεται έγκαιρα, δεδομένου ότι το αμφιθέατρο κλείνει ώρα 21:00.

 

Για να παρακολουθήσετε τα 10 απλά μαθήματα Σύγχρονης Επαναστατικής Θεωρίας πατήστε εδώ.

 

 

 

08/01/2012

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ Β. Α. ΒΑΖΙΟΥΛΙΝ

 

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΒΑΖΙΟΥΛΙΝ

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ "ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ"

ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΞ
(στα ρωσικά) 1968, 2002

(στα γερμανικά) 2006

Συνέδριο 2018

Υπό μετάφραση

Περιεχόμενα

Προς τους Έλληνες αναγνώστες

ΤΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ

ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΞ

(ΛΟΓΙΚΗ ΠΤΥΧΗ)

"Σύγχρονη Εποχή"

2020

(στα ρωσικά) 1975, 2017

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ

ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ

"Σύγχρονη Εποχή"

1988

(στα ρωσικά) 1978, 2007

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ

"Ελληνικά Γράμματα"

2004

"ΚΨΜ" 2013

(στα ρωσικά) 1988, 2006, 2015, 2019

(στα γερμανικά) 2011

 

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Βίκτωρ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν

Βίκτωρ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν

Βίκτωρ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν

Κυκλοφόρησε στα

ρωσικά η 3η έκδοση

του βιβλίου του

Β.Α. Βαζιούλιν:

«Λογική της Ιστορίας. Ζητήματα θεωρίας και μεθοδολογίας»

Die Logik der Geschichte von Viktor A. Vazjulin

Κυκλοφόρησε 2η βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου του Β.Α. Βαζιούλιν: «Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» από τις εκδόσεις ΚΨΜ, με επίμετρο επικαιροποίησης της συμβολής της στην εποχή και στη συγκυρία, απ' τη σκοπιά του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Die Logik der Geschichte von Viktor A. Vazjulin

Κυκλοφόρησε στα γερμανικά η μετάφραση

του βιβλίου του Β.Α. Βαζιούλιν: «Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».

DIE LOGIK DER GESCHICHTE

Die Logik der Geschichte von Viktor A. Vazjulin

Κυκλοφόρησε στα γερμανικά η μετάφραση

του βιβλίου του Β.Α. Βαζιούλιν: «Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ "ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ"

ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΞ»

DIE LOGIK DES "KAPITALS" VON KARL MARX

Κυκλοφόρησε στα

ρωσικά η 2η έκδοση

του βιβλίου του

Β.Α. Βαζιούλιν:

«Λογική της Ιστορίας. Ζητήματα θεωρίας και μεθοδολογίας»

Κυκλοφόρησε στα

ρωσικά η 2η έκδοση

του βιβλίου του

Β.Α. Βαζιούλιν:

«Λογική του Κεφαλαίου

του Κ. Μαρξ»

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΧΟΛΗ «ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» (Δ.Σ.Λ.Ι.)

Η Διεθνής Σχολή «Λογική της Ιστορίας» (Δ.Σ.Λ.Ι.) ιδρύθηκε από μαθητές-ομοϊδεάτες του καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Β.Α. Βαζιούλιν.

Ο μεγαλοφυής σοβιετικός φιλόσοφος Βίκτωρ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν (30.08.1932 – 08.01.2012), προώθησε με το έργο του την ανάπτυξη της μαρξιστικής επιστήμης σε ένα νέο επίπεδο. Μέσα από τη θεωρητική διερεύνηση των διαδικασιών ανάπτυξης της σοβιετικής κοινωνίας και της ανθρωπότητας, παράλληλα με την κριτική επανεξέταση του μαρξισμού και της κλασσικής σοβιετικής φιλοσοφίας και επιστήμης των δεκαετιών 1950-1960, ο Βαζιούλιν δημιούργησε μια πρωτότυπη κατεύθυνση στην Επαναστατική Θεωρία, τη Διαλεκτική Λογική και την Μεθοδολογία της επιστήμης.

 

Οι βασικές επιστημονικές ανακαλύψεις του Β.Α. Βαζιούλιν είναι εξής:

1. Η αποκάλυψη/ανάδειξη της λογικής του θεωρητικού μέρους του «Κεφαλαίου» του Κ. Μαρξ μέσω της συστηματικής κατηγοριακής εξέτασης του πολιτικοοικονομικού περιεχομένου, σε παράλληλη συγκριτική αντιπαραβολή/κριτική ανάλυση των ορθολογικών κεκτημένων και των περιορισμών της «Επιστήμης της λογικής» του Χέγκελ. Αυτό του επέτρεψε να εκπονήσει την μεθοδολογία της ανεπτυγμένης επιστημονικής έρευνας, της ανεπτυγμένης επιστήμης ως οργανικού όλου. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής και μεθοδολογίας αποκαλύπτεται «σε καθαρή μορφή» η μέθοδος της ανάβασης από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο στην ενότητά της με αυτήν της ανάβασης από το αισθητηριακό συγκεκριμένο στο αφηρημένο, ο λογικός τρόπος προσέγγισης στην ενότητά του με τον ιστορικό, ο λόγος ως βαθμίδα του νοείν στην ενότητά του με την διάνοια.

2. Η συγκεκριμένη-ιστορική προσέγγιση του μαρξισμού, ως επιστημονικού συστήματος, αναπτυσσόμενου μέσω της εμφάνισης και επίλυσης νομοτελών αντιφάσεων. Ενός συστήματος, εσωτερικά ενιαίων στη διαφορά τους, συστατικών στοιχείων, καθένα εκ των οποίων αφορά την έρευνα συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου (της ανάπτυξης της κοινωνίας ως ολότητας, της πολιτικής οικονομίας της κεφαλαιοκρατίας και της μελλοντικής κομμουνιστικής κοινωνίας) βρίσκεται σε ορισμένο επίπεδο του γίγνεσθαι και της ανάπτυξής του. Η λογική και μεθοδολογική εξέταση της ιστορίας του μαρξισμού (από τη σκοπιά της μεθοδολογίας της πολιτικής οικονομίας της κεφαλαιοκρατίας – του πλέον αναπτυγμένου συστατικού στοιχείου) επέτρεψε στον Β.Α. Βαζιούλιν, πρώτον: να ανακαλύψει τις νομοτέλειες και αντιφάσεις (αναγκαίες πλάνες κ.τ.λ.) του γίγνεσθαι της επιστημονικής έρευνας, δηλ. της κίνησης της νόησης από την επιφάνεια προς την ουσία του αντικειμένου, και δεύτερον: να επικεντρώσει τις ερευνητικές του προσπάθειες στο γνωστικό αντικείμενο, η διερεύνηση του οποίου διανοίγει τις βέλτιστες για την εποχή δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης του μαρξισμού.

Οι προαναφερθείσες ανακαλύψεις είναι εσωτερικά συνδεδεμένες με την προσέγγιση της επιστημονικής νόησης ως φυσικοϊστορικής διαδικασίας η οποία διέπεται από νομοτέλειες.

3. Η δημιουργική ανάπτυξη της μεθόδου επιστημονικής έρευνας του Κ. Μαρξ στην διερεύνηση της ανάπτυξης της κοινωνίας ως ολότητας οδήγησε τον Β.Α. Βαζιούλιν στην ανακάλυψη της Λογικής της Ιστορίας: της εσωτερικής συστηματικής αλληλοσύνδεση των νόμων και των κατηγοριών της κοινωνικής θεωρίας, η οποία συνιστά νοητική ανασύσταση της ανάπτυξης της δομής της (ώριμης) κοινωνίας, και της ιστορίας της (θεωρητική περιοδολόγιση της ιστορίας της ανθρωπότητας, των νομοτελειών της αρχής, της πρωταρχικής εμφάνισης, της διαμόρφωσης και της ωριμότητάς της) υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης της αλληλεπίδρασης φυσικών και κοινωνικών παραγόντων.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις του Β.Α. Βαζιούλιν στην Επαναστατική Θεωρία και Μεθοδολογία και ιδιαίτερα αυτή της Λογικής της Ιστορίας, δημιούργησαν την δυνατότητα συγκρότησης πιο θεμελιωμένης, αξιόπιστης γνώσης και πρόβλεψης των νομοτελειών ανάπτυξης της επιστήμης, απ’ ότι στον κλασσικό μαρξισμό. Συγχρόνως άνοιξαν το δρόμο για την επικείμενη δημιουργική ανάπτυξη (όχι αναθεώρηση) του μαρξισμού μέσω της διαλεκτικής «άρσης» του ιστορικού υλισμού και της προσέγγισης της ιστορίας μέσω σταδίων (σχηματισμών).

Η προγνωστική και ευρετική ισχύς της θεωρίας και μεθοδολογίας του Β.Α. Βαζιούλιν έχει επανειλημμένως δοκιμασθεί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

   Η θεωρητική προσέγγιση της Λογικής της Ιστορίας σε θεμελιώδη ζητήματα της κοινωνικής ανάπτυξης (των «πρώιμων» σοσιαλιστικών επαναστάσεων, της νομοτελούς συσχέτισης εκτατικής και εντατικής ανάπτυξης  παραγωγικών δυνάμεων στον σοσιαλισμό, της τυπικής και πραγματικής κοινωνικοποίησης της παραγωγής, της συσχέτισης μεταξύ σχεδιοτέλειας και επιστημονικής σχεδιοποίησης, μεταξύ μετασχηματιζόμενων/υπηγμένων στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό εμπορευματικών & χρηματικών σχέσεων και σχεδίου  κ.λπ.) δίνει το κλειδί για την κατανόηση των αντικειμενικών αιτιών μιας σειράς κομβικής ιστορικής σημασίας κοινωνικών φαινομένων, διανοίγοντας ένα ολόκληρο φάσμα νέων ερευνητικών κατευθύνσεων.

Αυτό αφορά, π.χ. και το ζήτημα των νομοτελών αιτίων επικράτησης της αστικής αντεπανάστασης και της κεφαλαιοκρατικής παλινόρθωσης στις ευρωπαϊκές χώρες του πρώιμου σοσιαλισμού (σε αντιδιαστολή με την επικρατούσα αναγωγή αυτών των αιτίων κατ’ εξοχήν ή/και αποκλειστικά σε υποκειμενικούς παράγοντες), το ζήτημα του αναπόφευκτου της Σοσιαλιστικής Επανάστασης και της επίτευξης της Ενοποιημένης Ανθρωπότητας, του Κομμουνισμού, ως μοναδικής επιστημονικά θεμελιωμένης προοπτικής επιβίωσης της ανθρωπότητας & αποσόβησης της αύξουσας πιθανότητας εμπόλεμων και “ειρηνικών” τρόπων σήψης και ολοσχερούς καταστροφής της ανθρωπότητας κ.ά.

Η θεωρία του Β.Α. Βαζιούλιν εμφανίστηκε σε μια ορισμένη ιστορική και γνωστική συγκυρία ως «επιστημονική προσπάθεια επαναστατικοποίησης της επιστήμης» και θεωρητικής εξέτασης των βαθύτερων νομοτελειών, αναγκών και προοπτικών της ανθρωπότητας. Η σύγχρονη εποχή υπαγορεύει την αναγκαιότητα περαιτέρω και κατά τα φαινόμενα θεμελιωδέστερης αποκάλυψης του γνωστικού, μεθοδολογικού, ευρετικού και κοσμοθεωρητικού δυναμικού αυτής της θεωρίας.

 

Επαναστάτης ερευνητής και παιδαγωγός…

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ερευνητικό και παιδαγωγικό έργο του Β.Α. Βαζιούλιν υπήρξε εσωτερικά συνυφασμένο με την στάση ζωής του. Η δραστηριότητα προς όφελος της κοινωνίας, ο αγώνας για ανάπτυξη της ανθρωπότητας, η προσήλωση σε ένα σκοπό, η εργασία με αυταπάρνηση για τη βέλτιστη πραγματοποίηση των στόχων που απορρέουν από αυτήν την στάση ζωής, η οξεία και βαθιά κατανόηση των προβλημάτων, η διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθήσει στην αυτοανακάλυψη και ανάπτυξη του δημιουργικού δυναμικού των ανθρώπων, αποτελούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του επαναστάτη επιστήμονα και δασκάλου Β.Α. Βαζιούλιν, που εκδηλώθηκαν στην επικοινωνία του με τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στην φιλοσοφική επικοινωνία του με τους μαθητές του.

Είναι δύσκολο να είσαι επαναστάτης στην επιστήμη σε συνθήκες αντεπίθεσης και υπονόμευσής της εκ μέρους διαφορετικών δυνάμεων, ομάδων και μικροαστικών αντιλήψεων. Ακόμα δυσκολότερο υπό αυτές τις συνθήκες είναι να συνειδητοποιήσει κανείς την ζωτική σημασία της ανάπτυξης της κοινωνικής θεωρίας και σε αντίθεση με το ρεύμα σκόπιμα να αφιερώνει τις προσπάθειές του σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Ο Βίκτωρ Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν είναι ο εμπνευστής και ο επιστημονικός καθοδηγητής της διεθνούς σχολής «η Λογική της Ιστορίας».

Το έργο του ενέπνευσε και την ίδρυση και λειτουργία Ομίλων Επαναστατικής Θεωρίας, τους οποίους ο ίδιος θεωρούσε εγχείρημα εξαιρετικής θεωρητικής και πρακτικής σημασίας για την ανάπτυξη επαναστατικού κινήματος αντίστοιχου της εποχής. Βλ. Βαζιούλιν Β.Α. Περί των πρώιμων και ύστερων σοσιαλιστικών επαναστάσεων και περί του υποκειμένου τους. Για τη σημασία των Ομίλων Επαναστατικής Θεωρίας, στο βιβλίο: Η Οκτωβριανή Επανάσταση και ο πρώιμος σοσιαλισμός στη Λογική της Ιστορίας. Ζητήματα επαναστατικής θεωρίας, μεθοδολογίας και πρακτικής. ΚΨΜ, 2017, σ. 91-111).

(Το κείμενο βασίζεται στο λήμμα «Β.Α. Βαζιούλιν». Φιλοσοφικο-κοινωνιολογικό λεξικό. τ. 1-5. Εκδόσεις Καπόπουλος, 1994-1995.)

   
ΕΡΓΑ ΤΗΣ Δ.Σ.Λ.Ι.

ΤΕΥΧΟΣ 1

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

(στα ρωσικά) 1993

ΤΕΥΧΟΣ 2

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

(στα ρωσικά) 1995

ΤΕΥΧΟΣ 3

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ

ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ

(στα ρωσικά) 2003

Περικλής Παυλίδης

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ

"ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ"

2001

Μανόλης Δαφέρμος

Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ VYGOTSKY. ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

"ΑΤΡΑΠΟΣ" 2003

Μανόλης Δαφέρμος

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

"GUTENBERG"

2010

Η ΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Περικλής Παυλίδης

Η ΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

"ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ"

2012

Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΙΜΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

"ΚΨΜ"

2017

Δημήτρης Πατέλης - Γιώργος Κακαρίνος

ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ

"ΤΟΠΟΣ"

2019

Δημήτρης Πατέλης

ΕΡΕΥΝΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

"ΚΨΜ"

2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Όμιλος Επαναστατικής θεωρίας

Πρόταση προγράμματος μελέτης της Επαναστατικής Θεωρίας με έμφαση στην Ιστορία του Μαρξισμού

[Ανακοίνωση ίδρυσης του ομίλου]

 

ΔΙΩΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ - ΛΟΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΑΕΙ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΤΕΛΗ

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συλλογικότητα αγώνα για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

The World Anti-Imperialist Platform

     

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΔΩ

Ανακοίνωση διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου με τίτλο:

«Η λογική της ιστορίας: θεωρητικές, μεθοδολογικές και πρακτικές πτυχές της σύγχρονης κοινωνικής επιστήμης»

Αθήνα, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 3-4 Ιουλίου 2015

 

Διοργανωτές:

Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ερευνητικής Σχολής «Η Λογική της Ιστορίας»,

Σεμινάριο «Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα»,

εκδόσεις Κ.Ψ.Μ.

 

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

«Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ»

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΗΧΟΥ

 

Google

WWW www.ilhs.gr