Πόσο αντιμνημονιακό είναι το πρόγραμμα των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” του κ. Π. Καμμένου;

Πατέλης Δημήτρης, Τζελέπης Γιώργος.

 

[Δημοσιεύθηκε: http://politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=2359 / http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=62826 / http://vathikokkino.com/2012/04/%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC/  και σε πολλές άλλες ιστοσελιδες].

Η προεκλογική περίοδος μοιάζει να λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για ορισμένες βαθιά καθεστωτικές δυνάμεις, οι οποίες δείχνουν να υψώνουν “αντιμνημονιακά” λάβαρα... Επειδή η διάκριση και συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων φαίνεται να προβάλλει ως πάνδημο αίτημα, έχει ιδιαίτερη σημασία να προσδιοριστεί συγκεκριμένα και προγραμματικά τι σημαίνει “αντιμνημονιακός”. Ο κ. Π. Καμμένος έχει ενθουσιάσει ορισμένου τύπου κοινό με τις τελευταίες του ρητορικές παρεμβάσεις. Συγκρότησε κόμμα με στελέχη προερχόμενα βασικά από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., τα οποία έχουν ψηφίσει περί τα 70% των μνημονιακών νομοθετημάτων της κυβέρνησης. Μήπως όμως όλα αυτά τα δοκιμασμένα καθεστωτικά στελέχη είδαν αίφνης το φως το αληθινόν, μετάνοιωσαν, και προσχώρησαν σε συνεπείς θέσεις;

Ο προεκλογικός οίστρος, οι καιροσκοπικές αναζητήσεις εκλογικών συμπράξεων από ποικίλες “συνεπείς αντιμνημονιακές δυνάμεις”, καθώς και ποικίλες επιτυχείς ή ανεπιτυχείς προσπάθειες προεκλογικών μετεγγραφών, έχουν καταπλήξει το κοινό, που αναρωτιέται εάν και κατά πόσο υπαρχει εδώ καιροσκοπισμός και τυχοδιωκτικές κυβισθήσεις ή προγραμματική σύγκλιση.

Προσφάτως δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα του νεοπαγούς κόμματος των Ανεξαρτήτων πολιτών:   http://anexartitoiellines.gr/files/anexartitoiellines_program_diavouleusi.pdf .

Ας αναφερθούμε σε μερικές θέσεις αυτού του προγράμματος, από την άποψη των “αντιμνημονιακών” του δεσμεύσεων και του όλου προσανατολισμού του, ώστε να καταστει σαφέστερο τι είδους “εναλλακτική” προοπτική συνιστά...

1. Στο πρόγραμμα αυτό δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή ρητή δέσμευση για ανατροπή δανειακών συμβάσεων, μνημονίων, εφαρμοστικών και καθεστώτος αποικιοκρατικής κατοχής, ούτε και μια δέσμη αλληλένδετων μέτρων διεξόδου από αυτό το καθεστώς. Τουναντίον, προβλέπεται πλήρης αναγνώριση του δημόσιου χρέους: “ο προσδιορισμός του πραγματικού χρέους της χώρας βάσει του επιτοκίου που ορίζεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες (euribor), το οποίο θα πληρωθεί στο ακέραιο.” )

2.              Σε συνθήκες κοινωνικού πολέμου, το κόμμα του κ. Π. Καμμένου επιδίδεται σε νεφελώματα νεοφιλελεύθερης έκθεσης ιδεών, περί “μείωσης της ανισότητας στη χώρα αξιοποιώντας μια διευρυμένη έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης (παραπέμποντας μάλιστα στον μεταμοντέρνο νεοπραγματιστή – νεοφιλελεύθερο Rawls) σύμφωνα με την οποία η βελτίωση της ευημερίας των πολιτών με το χαμηλότερο επίπεδο ευημερίας υλοποιείται με τον συνδυασμό της αύξησης της προσόδου της υγιούς επιχειρηματικότητας και της δημιουργικής καταστροφής (Schumpeter) της άνευ επαρκούς εθνικής προστιθέμενης αξίας διαμεσολάβησης”...

 Δηλαδή, εμμένοντας στα ιδεοληπτικά πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού, βάσει των οποίων εξαπολύεται και ο κοινωνικός πόλεμος από το καθεστώς κατοχής – δωσιλόγων.

3. Αυτοαναγορεύεται προστάτης του ευρώ, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην υφή, τον χαρακτήρα και τις εξ υπαρχής λειτουργίες αυτού του νομίσματος, ως σχέσης παραγωγής, ταγμένης στην υπηρεσία του μηχανισμού κυριαρχίας του άξονα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, του μηχανισμού επίτασης των ανισοτήτων εντός Ε.Ε., του μηχανισμού αφαίμαξης, με τις πλεονασματικές χώρες του κέντρου της ευρωζώνης να γίνονται πλεονασματικότερες και τις ελλειματικές – ελειμματικότερες.  Στρέφεται μάλιστα εναντίον αυτών που επιδιώκουν “να καταστρέψουν το ευρώ και να οδηγήσουν την Ελλάδα στη δραχμή με ταπεινωτική υποτίμηση”.

4.              Στην εξωτερική πολιτική και στα θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων, επιδίδεται σε νεφελώματα αοριστολογίας, τύπου: “Δεν μπορούμε πλέον να αναμένουμε τυχόν άλλα κέντρα αποφάσεων εκτός Ευρώπης ότι η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας θα οδηγήσει στην άνευ όρων παράδοσή της σε όποιο εναλλακτικό σχέδιο εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, περιμένοντας τους ίδιους να συνειδητοποιήσουν ότι τα όποια εναλλακτικά σχέδια θα μοιάζουν τότε ασύγκριτα πιο αβέβαια, άρα και μη προτιμητέα, ... περαιτέρω εθνική ανασφάλεια ...έλλειψη σεβασμού στην εθνική μας ακεραιότητα από την Τουρκία ... Είναι αδιανόητο σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να τρομοκρατεί οικονομικά και στρατιωτικά την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την ίδια ηττοπαθή πολιτική, περιμένοντας από κάποιας μορφής εθνικό ή διεθνή οργανισμό να ασκήσει τη δέουσα πίεση ούτως ώστε να σεβαστεί η Τουρκία τα αυτονόητα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορούμε πλέον να αποτελούμε το μεταναστευτικό ανάχωμα της ΕΕ, περιμένοντας μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική να επιλύσει το ευρωπαϊκό πρόβλημα που έχει μετατραπεί σε αμιγώς Ελληνικό διότι τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν αντιμετωπίζονται στην πράξη ως σύνορα της ΕΕ. Δεν μπορούμε πλέον να διαπραγματευόμαστε τα εν λόγω ζητήματα χωρίς εθνική στρατηγική, αποσπασματικά, από ανίσχυρη θέση λόγω των εξελίξεων”. Καταλήγει τελικά στο ανεκδιήγητο: “Το σύνολο των ζητημάτων του χρέους, της ποιότητας ζωής, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των γεωπολιτικών ισορροπιών και πλήθος άλλων στρατηγικής σημασίας συνιστωσών πρέπει να αντιμετωπιστούν ολιστικά. Μπορούμε, ελπίζουμε, θα επενδύσουμε στην ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση των εναλλακτικών επιλογών μας εντός και εκτός Ευρώπης με σκοπό την αύξηση του χώρου των στρατηγικών επιλογών που τιμούν το χρέος στην ιστορία, στον πολιτισμό και στις δυνατότητες του Ελληνικού Έθνους”.

            Δεν υπάρχει λέξη για το καθεστώς νεοαποικιοκρατικής κατοχής που έχει επιβληθεί, δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για άρση αυτού του καθεστώτος. Μόνο “ελπίδες” και ευχολόγια. Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν...

5.              Ακόμα και για το περιβόητο πρόγραμμα, «ΗΛΙΟΣ», δεν δεσμεύεται για τίποτε έναντι των “συμμάχων” και “σωτήρων” πιστωτών. Απλώς αναφέρει: “Διαχωρίζουμε την θέση μας με το εν λόγω έργο”... Ωστόσο, για να μη νομίσετε κάτι άλλο, οι κ.κ. είναι πατριώτες με τσαγανό: “Μολαταύτα, εάν το έργο υλοποιηθεί, σε καμία περίπτωση η διασύνδεση με την Ευρώπη του έργου «ΗΛΙΟΣ» δε θα επιτρέψουμε να συμπεριλάβει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης με πυρηνική τεχνολογία από την Τουρκία ή άλλη χώρα της Ασίας”.

 Δηλαδή, τελικά ας εφαρμοστεί, αλλά να μη συμπεριληφθεί η Τουρκία. Πλήρης υποταγή στους τροϊκανούς και τσάμπα μαγκιά για Τουρκία...

6.              Το “πρόγραμμα” προβλέπει σύμφυση όλων των εξουσιών σε ολοκληρωτικό μόρφωμα. Κατάργηση της ίδιας της διάκρισης των εξουσιών σαν βάση του (αστικού) κράτους δικαίου:

            “Η ευθύνη της διοίκησης του Υπουργείου Άμυνας ανατίθεται στη φυσική ηγεσία. Ανώτατο όργανο διοίκησης του Υπουργείου ορίζεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.”

            “Η ευθύνη της διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ανατίθεται στη φυσική ηγεσία. Ανώτατο όργανο διοίκησης του Υπουργείου ορίζεται ο Αρχηγός της Αστυνομίας.”

            “Η ευθύνη της διοίκησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανατίθεται στη Δικαιοσύνη. Η ευθύνη της νομοθετικής πρωτοβουλίας ανατίθεται στον Υπουργό Εσωτερικών. Ανώτατο όργανο διοίκησης του Υπουργείου ορίζεται ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος συνεπικουρείται στο έργο του από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από το δικαστικό σώμα και μόνο.”

7.       Σε πλήρη συμφωνία με τους τροϊκανούς και τον χρηματοπιστωτικό άξονα, προτείνει: “Κατάργηση της Μονιμότητας για τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο τόσο νομοθετικά όσο και Συνταγματικά με σχετική τροποποίηση της οικείας Συνταγματικής Διάταξης”. Έτσι προκύπτει ένας πλήρως μισθοφορικός και ελεγχόμενος μηχανισμός δημόσιας διοίκησης.

8.       Εν αντιθέσει προς την ανοχή “κότας” στον χρηματοπιστωτικό άξονα Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ., ιδιαίτερη αυστηρότητα και τσάμπα μαγκιά επιδεικνύεται για το μενταναστευτικό, προσεγγίζοντας την φασιστική χρυσαυγίτικη αντίληψη επί του θέματος, που τείνει να γίνει επίσημη πολιτική του καθεστώτος: “δραστική αλλαγή του Κώδικα Ιθαγένειας (Ν. Ραγκούση), με σκοπό την αυστηροποίηση των διατάξεών του, (β) καταγραφή υπάρχοντος πληθυσμού μεταναστών, (γ) διαχείριση υπάρχοντος πληθυσμού μεταναστών, (δ) ενίσχυση της αστυνόμευσης και φύλαξης των συνόρων, και (ε) δημιουργία υποδομών και υλοποίηση ενεργειών αντιστροφής του ρεύματος παράνομης μετανάστευσης. ...λήψη μονομερών μέτρων αποσυμφόρησης της χώρας από τον πληθυσμό των παρανόμων μεταναστών ...Αλλαγή των κανόνων εμπλοκής συνοριοφυλάκων με τους δουλεμπόρους και τους διακινητές [Μηδενική ανοχή για τους ιθαγενείς, ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Ο επόμενος Λώλος ή οι δεκάδες πολίτες που σακατεύουν οι δυνάμεις ασφαλείας καθημερινά αλλά δεν είχαν την τύχη να ανήκουν στη δημοσιογραφική οικογένεια ώστε να γνωρίζουμε το όνομά τους δεν θα τσακίζονται πλέον με τα γκλομπ. Ο επόμενος Αλέξης Γρηγορόπουλος θα περάσει στα ψιλά αφού αν ο αστυνομικός “νιώσει ότι απειλείται” θα μπορεί νομότυπα να βγάλει το κουμπούρι και να εκτελέσει, δηλ. πρώτα πυροβολούμε και μετά ρωτάμε...]... Υποχρεωτική Καταγραφή στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα ανά την Επικράτεια και εντός εξαμήνου όλων των αλλοδαπών...επί ποινή κήρυξής τους ως παρανόμων και προς απέλαση, εφόσον δεν παρουσιαστούν”. Σαφή ρατσιστικά κριτήρια:Προτεραιότητα στους μετανάστες από Ευρωπαϊκή Ένωση, Βόρεια Αμερική και Ωκεανία. Εν συνεχεία προτεραιότητα σε μετανάστες από λοιπή Ευρώπη, Λατινική Αμερική και κατόπιν όλοι οι λοιποί... Καθορισμός μέγιστου ποσοστού μεταναστών επί του συνολικού πληθυσμού το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει το 2,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και με την προϋπόθεση ότι αυτό είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο”. “Ενεργοποίηση Προγράμματος ολικής απέλασης λαθρομεταναστών...με απελάσεις και επαναπροωθήσεις. Όλα τα έξοδα απέλασης και επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών που θα αποφασίζεται να επαναπροωθηθούν, θα χρεώνονται άμεσα στις χώρες προέλευσης, με χρέωση στην κεντρική τους τράπεζα...”!

9.       Το πρόγραμμα έχει και λύσεις για το τραπεζικό κεφάλαιο... Μπορεί να μη λέει λέξη για τη ληστεία των πακτωλών ρευστότητας περί τα 200 δισ. Ευρώ, και των άλλων που έρχονται. Προτείνει ωστόσο να γίνει και νέα ληστεία κανονική υπέρ νέου Ιδρύματος του τραπεζικού κεφαλαίου: “Έλεγχος σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, των κοιμώμενων λογαριασμών (Dormant Accounts) που ακόμα και σήμερα τηρούνται σε ελληνικές Τράπεζες, ήτοι λογαριασμοί καταθέσεων που οι δικαιούχοι τους δεν τους κινούν για πάνω από 10/15 χρόνια. Η Τράπεζα της Ελλάδος μετά τον έλεγχο και την σύνταξη σχετικής έκθεσης με τα πορίσματά του υπολογίζει το συνολικό κεφάλαιο και εν συνεχεία με σχετική νομοθετική ρύθμιση και εφόσον εντός ενός χρονικού διαστήματος μερικών μηνών δεν αναζητηθούν τα ποσά αυτά από τους πραγματικούς δικαιούχους τους, εν συνεχεία θα περιέρχονται στην κυριότητα του Κράτους και θα κατατίθενται στη Νέα Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα μαζί με άλλα τυχόν τιμαλφή ή άλλα είδη αξίας βρεθούν αντίστοιχα σε θυρίδες στις Τράπεζες, και δεν αναζητούνται. Με δεδομένο επίσης ότι αντίστοιχοι «κοιμώμενοι λογαριασμοί» υπάρχουν σε αρκετά «δημόσια ταμεία», το ΥΠΟΙΚ θα ξεκινήσει άμεσα έλεγχο σε όλους λογαριασμούς του δημοσίου, σε όλα τα κρατικά ταμεία και τις Ελληνικές Τράπεζες”. Με άλλα λόγια, όποιοι έχουν ένα κομπόδεμα (ακόμα και τιμαλφή) για τα γεράματά τους, για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και φορείς του δημοσίου, ας το ξεχάσουν υπέρ του εθνικού σκοπού του τραπεζικού κεφαλαίου...

10.   Φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις σε εφοπλιστές και εργοδότες, μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Δημιουργία κρατικού πλυντηρίου μαύρου χρήματος μέσω εξαγωγής και επανεισαγωγής κεφαλαίων. Ενδεικτικά: “Καθιέρωση Φορολογικής Αμνηστίας μέχρι την «επιστροφή των ιδίων κεφαλαίων» ή για τα πρώτα πέντε χρόνια από την επένδυση ... αναφορικά με επενδύσεις επιχειρήσεων που υλοποιούνται στη χώρα, μέσω (α) επαναπατρισμού κεφαλαίων (β) αμέσων ξένων ή εγχωρίων επενδύσεων που κατά κεφάλαιο υπερβαίνουν σε κόστος πάνω από τα 100 εκατομμύρια Ευρώ ή (γ) παρέχουν εργασία σε Έλληνες εργαζομένους σε ποσοστό επί του συνολικώς απασχολούμενου προσωπικού τουλάχιστον 80%.” ή αλλού “με φορολογική αμνήστευση όλων των κεφαλαίων που εισρέουν στη χώρα εντός διετίας από την έναρξη του προγράμματος, χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση και άνευ ελέγχου πόθεν έσχες,”

11.   Σε πλήρη εναρμόνιση με το Καθεστώς Κατοχής, πλειοδοτεί σε ξεπούλημα των Α.Ε.Ι. και όλων των βαθμίδων της παιδείας στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο: “Προσέλκυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όχι μόνο πανεπιστημίων αλλά και πρωτοβαθμίων & δευτεροβαθμίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και όχι μόνο με την μορφή των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών, αλλά με πλήρη απελευθέρωση της ιδιωτικής παιδείας (αναθεώρηση άρθρου 16 Συντάγματος)”!

12.   Επειδή η κατοχική παιδεία στη νεοαποικιοκρατούμενη Ελλάδα θα πρέπει να έχει όλα τα χαρακτηριστικά κερδοσκοπικής επιχείρησης και στρατοπέδου συγκέντρωσης, οι φωστήρες του προγράμματος εισηγούνται απίστευτα μέτρα κατάλυσης του ασύλου, απαγόρευσης κινητοποιήσεων και ποινικών διώξεων και οικονομικής εξόντωσης:Πλήρη κατάργηση του Ασύλου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια. Καταλήψεις, καταστροφές και βανδαλισμοί σε κρατική περιουσία θα τιμωρούνται αυστηρά ως ιδιαιτέρως επιβαρυντική περίσταση στο άρθρο Ποινικού Κώδικα περί φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και οι εκπαιδευτικοί του ιδρύματος που αμελούν ή παραλείπουν να το προστατεύσουν καλώντας εγκαίρως την Αστυνομία να επέμβει, θα φέρουν και ποινική ευθύνη. Καθιέρωση του μέτρου της «χρέωσης» των εκάστοτε εκπαιδευτικών υποδομών και εργαστηρίων στους διδάσκοντες. Οποιαδήποτε φθορά ή βλάβη των υποδομών αυτών, κλοπή ή ζημία, θα επιμερίζεται αφενός στους φυσικούς αυτουργούς ή δράστες και αφετέρου στους εκπαιδευτικούς και διδάσκοντες εξ’ ημισείας!

13.   Κύριο μέλημα, η “Διασύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, με καθιέρωση ετήσιων ή πολυετών προγραμμάτων συνεργασιών Πανεπιστημίων – Βιομηχανίας για την εκπόνηση μελετών, την βελτίωση υποδομών, την χρηματοδότηση ερευνητικών κέντρων, και την θεωρητική κατάρτιση στελεχών της Βιομηχανίας...”. Πανεπιστήμιο στην άμεση υπηρεσία του κεφαλαίου.

14.   Η υποταγή στα κελεύσματα της αγοράς και του χρηματοπιστωτικού άξονα, συνοδεύεται από φροντίδα “να τονώνεται το φρόνημα των Ελλήνων μαθητών – σπουδαστών”, αλλά και με “Ενεργοποίηση συντονισμένων δράσεων επανελληνισμού της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στην Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα και ιδιαίτερα στις κοινότητες των Πομάκων και των Αθιγγάνων...”.

15.   Το μεγαλόπνοο πρόγραμμα, δεν θα μπορούσε να αφήσει παραπονεμένο το Εφοπλιστικό κεφάλαιο... Η ληστεία στο λαό (εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους) συνοδεύεται από προκλητικά προνόμια για το Εφοπλιστικό κεφάλαιο:Μείωση του κόστους διατήρησης της ελληνικής σημαίας... Ενθάρρυνση της εγγραφής ή της επανεγγραφής στο Ελληνικό νηολόγιο πλοίων Ελληνικών συμφερόντων με την δημιουργία ελκυστικών κινήτρων. Ενίσχυση της υφιστάμενης Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης [όχι με ανάταξη της οικονομίας προς όφελος του λαού, αλλά ] με το καθεστώς της αυτοχρηματοδότησης από ιδιώτες και εταιρείες που έχουν να παρουσιάσουν νέες τεχνολογίες στην επισκευή και ναυπήγηση πλοίων και εκπόνηση μελέτης χωροθέτησης νέων Ναυπηγοεπισκευαστικών Ζωνών... Παροχή Φορολογικών και Οικονομικών κινήτρων σε νέους και παλιούς ναυτικούς καθώς και σε εταιρείες που θα προσλαμβάνουν Ελληνικά πληρώματα... Λήψη των αναγκαίων θεσμικών και οικονομικών μέτρων και παροχή κατάλληλων κινήτρων στην Ναυτιλιακή Κοινότητα, για επανεισαγωγή του Ναυτιλιακού Συναλλάγματος στην εγχώρια οικονομία και το Τραπεζικό σύστημα και επένδυση μέρους αυτού σε νέες υποδομές καθώς και σε ναυπηγήσεις νέων πλοίων... διατήρηση των πατεντών και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από την Νέα Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα, προκειμένου να εξασφαλίζει φθηνό δανεισμό στη Ναυτική Βιομηχανία της χώρας. Διατήρηση του ευνοϊκού και συνταγματικά κατοχυρωμένου φορολογικού καθεστώτος της Ελληνικής ναυτιλίας. Συνεργασία με το City του Λονδίνου για μεταφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα δημιουργώντας την «Ελληνική Ναυτιλιακή Πόλη», με ρητή δέσμευση του κράτους να παραχωρήσει δωρεάν και για 99 χρόνια την απαραίτητη γη για την ανάπτυξη των απαραίτητων κτιριακών εγκαταστάσεων [σε πλήρη εναρμόνιση με το αποικιοκρατικό δικαίωμα επιφανείας...]. Η συμμετοχή των εφοπλιστών στα έργα υποδομής της «Ελληνικής Ναυτιλιακής Πόλης» θα είναι στο 60% υπό τη μορφή δανεισμού από την Νέα Ελληνική Τράπεζα [αυτή που θα ληστέψει το κομπόδεμα...], ενώ το υπολειπόμενο ποσό θα καλυφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο”. Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται...

16.   Το λαοφιλές πρόγραμμα μπορεί να ληστεύει το λαό, αλλά επιδεικνύει στοργή στους “σκαφάτους”: “Δημιουργία παράλληλου νηολογίου για σκάφη αναψυχής κάτω των 50 μέτρων σε προκαθορισμένα νησιά και ναυτικές πολιτείες με ναυτική παράδοση πχ. Ύδρα, Ψαρά, Οινούσσες, Άνδρος, Γαλαξίδι, Κάλυμνος, Σπέτσες”!

17.   Έχει και πρόγραμμα κολαστηρίων Αρχιπελάγους προς σωφρονισμό, πάντα με “στρατηγικούς επενδυτές”: “Ανέγερση νέων Σωφρονιστικών Καταστημάτων στην Ηπειρωτική & Νησιωτική Χώρα και ειδικά σε απομακρυσμένες και ακατοίκητες Νησίδες ή Βραχονησίδες, ως Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας, για ποινικούς κρατούμενους που εκτίουν ποινές καθείρξεως πάνω από 15 χρόνια. Στην περίπτωση των νησίδων – βραχονησίδων (σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 10 ν. μιλίων από μεγάλα κατοικήσιμα νησιά) το κόστος θα μπορεί να αναλαμβάνει και στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα τύχει ειδικής είτε επιδότησης και χαμηλότοκων δανείων, είτε φορολογικής αμνηστίας για περίοδο που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών είτε ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για 50 χρόνια. Την ίδια στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο θα προτείνει στον επενδυτή την δυνατότητα να αποκτήσει και να επενδύσει – σε διαφορετική δραστηριότητα -σε αντίστοιχο ακίνητο υπάρχοντος Σωφρονιστικού Καταστήματος το οποίο θα κενωθεί με την δημιουργία του νέου. Ο επενδυτής σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο θα αναθέσουν κατόπιν διαγωνισμού τις εργολαβίες σίτισης, φύλαξης, μεταφοράς, και υποδομών. Συγχρόνως, τα υπάρχοντα κτίρια και εγκαταστάσεις των υφιστάμενων ιδρυμάτων τα οποία θα μείνουν κενά μετά τη δημιουργία των νέων και δεν θα έχουν παραχωρηθεί στον στρατηγικό επενδυτή, θα αξιοποιηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο”.

Οι τύποι είναι ασύλληπτοι! Θα γεμίσουν Νησίδες ή Βραχονησίδες με Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας (για ποιούς άραγε; μήπως για όσους ανθίστανται στο καθεστώς;) και το όλο εθνοσωτήριο πρόγραμμα, καθαρά αμερικανόπνευστα, το έχουν συλλάβει ως μείζον επενδυτικό πρόγραμμα για το κεφάλαιο!

Όπως έχει διατυπωθεί επανειλημμένα, στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Όταν ένας νεοπαγής κομματικός φορέας, με αυτά τα συγκεκριμένα στελέχη, συντάσσει προεκλογικά πρόγραμμα, έστω και για δημαγωγικούς λόγους, θα περίμενε κανείς να αναφέρει σε αυτό κάτι αντιμνημονιακό, έτσι για ξεκάρφωμα βρε αδελφέ. Ούτε λέξη! Τουναντίον, δεσμεύσεις σε ένα πνεύμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού – καθεστωτισμού. Φανταστείτε την επομένη των εκλογών, όταν θα έχει προκύψει η ανάγκη για πιο άμεση σχέση με την εξουσία... Αλήθεια, πιστεύει κανείς σοβαρά ότι πολιτικοί αυτού του φυράματος, μετεκλογικά θα επαναστατήσουν και θα υπερβούν το προεκλογικό τους πρόγραμμα;

Υπάρχει και άλλη μια πτυχή, που απαιτεί ξεχωριστή πραγμάτευση. Τα παλαιοκομματικής κοπής ακροδεξιά καθεστωτικά μορφώματα, που περιβάλλονται εσχάτως με τον “αντιμνημονιακο” μανδύα και υιοθετούν ριζοσπαστικοφανή ρητορική κατά των “προδοτών”, των “πουλημένων πολιτικών”, της “διαφθοράς” κ.ο.κ., δεν επιτελούν απλώς έργο αναχώματος για τη διασκέδαση των αντιδράσεων και της αγανάκτησης κοινού με αναφορές στη “λαϊκή δεξιά”. Εκ των πραγμάτων λειτουργούν και ως γέφυρα για την περαιτέρω δεξιά στροφή προς τον απροκάλυπτο φασισμό, μέσω του εθισμού του κοινού σε αυταρχικές λύσεις υπέρ του κεφαλαίου και σε άρση αστικο-δημοκρατικών ελευθεριών, μέσω της κλιμάκωσης της ταπείνωσης και της οργής από την κρίση που βαθαίνει.